Preikestolen – útes vyrážajúci dych!

01.01.2011 13:01

Ak chcete stáť na skale a pod sebou vidieť 604 metrov hlbokú priepasť s modrou hladinou – vyberte sa do Nórska – presnejšie na obrovský kvádrovitý skalný blok v kraji Rogaland

Táto podmanivá vyhliadková plošina poskytuje bezchybný výhľad do diaľky a  je jednou z najvýznamnejších a najnavštevovanejších prírodných lokalít samotného Nórska. Plošina bola pravdepodobne vytvorená pred 10 000 rokmi, kedy sa obrovské množstvo ľadu v prasklinách skaly začalo topiť.

 

Nie nadarmo je odborníkmi považovaný za veľký prírodný div celej Európy! Za starých čias bol tento impozantný útes nazývaný aj Hyvlatånnå čo v preklade znamená ohobľovaný zub. Preikestolen alebo tiež Kazateľnicu či Kazateľovu horu navštívi ročne okolo 130 000 ľudí, ktorí sú ochotní prejsť 3,8 kilometra, aby sa dostali na vrchol tejto magickej plošiny. Samotná túra je miestami náročná a trvanie závislé od fyzickej zdatnosti samotného návštevníka.

 

Kazateľnica sa zdá akoby bola vyrezaná nožom – pravouhlý systém zlomových línií je najviditeľnejší z vtáčej perspektívy. Samotný útes však nie je vrcholom tejto veľkolepej túry. Na vrchole plošiny možno vidieť aj obrovskú prasklinu, ktorá sa tiahne cez celú skalu až do mora. Prírodný útvar sa rozkladá na ploche 25 metrov štvorcových a táto turistická pýcha Nórska je nezabudnuteľným zážitkom pre všetky generácie turistov. Krajina fjordov je plná bohatej histórie a prírodných krás a dostať príležitosť pozrieť si ju z Kazateľovej hory je fantastickým zážitkom!